0 elementer
(+47) 22 61 68 00

Vekterutdanning fra Januar 2018

Det er nye krav til vektere som tar utdanning fra Januar 2018

Fra Januar 2018 vil det bli et nytt utdanningsløp for vekterutdanningen. Utvidet timeantall undervisning, ny læreplan og nettkurs er noen av endringene som dere kan vente dere fra begynnelsen av neste år.

Sikkerhetsakademiet er godkjent av Politidirektoratet (POD) som leverandør av lovpålagt vekterutdanning. Vi har erfarne og meget kompetente instruktører som alle har gått på nye kurs for å tilpasse seg ordningen. Kombinert klasseromsundervisning med nettkurs gjør oss til et førstevalg innen vekterudanningen ved årsskiftet.

Vi tilbyr hele utdanning for kr 25.500,- som inkluderer tilgang til nettkurs, undervisningsmateriell, undervisnings-app, utdanningsforum og bøker. Har du tatt kurs hos oss oss før gir vi deg 15% rabatt på den nye utdanningen (gjelder frem til 15. februar 2018). Bedriftskunder med egen avtale vil få tilsendt nye tilbud ved årsskiftet.

Den nye utdanningen vil skje på følgende måte:

  • 115 klokketimer undervisning i klasserom i henhold til oppsatt læreplan.
  • 28 timer e-læring (nettkurs), innsendingsoppgaver, gruppeoppgaver med videre.. Disse oppgavene skal deltageren gjennomføre utenfor vanlig undervisning.
  • 45 timer praksis som gjennomføres i regi av Sikkerhetsakademiet.
  • 6 timer eksamen som er todelt. Første del er en elektronisk besvarelse av en flervalgsprøve (multipel choice), denne har 80 spørsmål med svaralternativer og deltager vil få inntil 4t på å besvare prøven. Ved bestått vil deltager gå videre til del to som er en casebasert oppgave som skal presenteres muntlig for sensorer. Begge deler må bestås før utdanning er godkjent.
    Utdanningen går over omtrent 5 uker.

Regodkjenning: Fra 1. januar 2018 må alle som i dag har en vekterutdanning, og som ønsker å beholde sin godkjenning, gjennomføre regodkjenning innen fire år. Sikkerhetsakademiet tilbyr regodkjenning så snart dette er tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har behov for dette.

I gammelt utdanningsløp hos oss: Er du registrert på kurs hos oss i den gamle ordningen fra 2017 (trinn 2 eller 3) vil du måtte fullføre denne utdanningen innen 31. mars. meld deg på kurs allerede nå.

Har du spørsmål kan du sende en e-post til: post@sikkerhetsakademiet.no / kontakt@sikkerhetsakademiet.no


Stadig tøffere hverdag

Det er stadig mer utfordrende å arbeide som vekter. Hverdagen preges av alt fra små hendelser til knivstikking og skyteepisoder. Du har din instruks som sier hvordan du skal opptre og som begrenser, men samtidig har du din samvittighet og ønske om å hjelpe samt avverge farlige situasjoner. Heldigvis har vi i Norge en nødvergebestemmelse i straffeloven som gir deg mulighet til å handle for å redde deg selv eller andre ut av en farlig situasjon. Kombinert med straffeprosesslovens § 176 som gir deg lov til å pågripe en som du vet har gjort, eller gjør en straffbar handling gir det deg et godt handlingsrom.

Husk derfor at du kan bruke makt – og i det ordet betyr det at du kan bruke det som du der og da mener nødvendig for å få kontroll på en farlig situasjon, om det er urimelig å vente på politiet. Det som er viktig for deg er at du er mentalt forberedt på hva som kan skje. Tenk gjennom risiko og hva du føler, og kjenn din begrensning. Gå ikke inn i en situasjon om du ikke har kapasitet til å løse hendelsen. Ha en plan i hodet og bruk det som er tilgjengelig som beskyttelse avhengig av situasjonen.

Stikkvest som dekker de vitale deler av overkroppen inkludert rygg og siden av kroppen gir deg en god beskyttelse også mot slag og spark som ellers kan skade deg og gjøre at du mister kontrollen. Det finnes selvforsvarspray som du kan bruke og som er lovlig i en nødssituasjon.

Sørg for å kjenne de du arbeider med, kollegaens styrke og svakheter. Tilsammen er dere et team som kan løse vanskelige situasjoner å unngå at situasjonen eskalerer gjennom god konflikthåndtering i alle faser.

Ikke minst, når hendelsen er over. Skriv en hendelserapport hvor du detaljert beskriver hvorfor og hvordan du har handlet som du har gjort. Ikke vær redd for å skrive hva du følte i situasjonen som igjen førte til at du handlet som du gjorde. Det er ingen skam å innrømme redsel. La gjerne noen som du stoler på lese gjennom rapporten for deg før du lar det gå videre til andre. En god rapport vil kunne hjelpe deg om du må i avhør hos politiet eller vitne i retten på et senere tidspunkt! Samtidig kan rapporten være ditt forsvar om det kommer beskyldninger mot deg.

lysDesember er en travel måned for vektere. Kanskje den travleste i året. Julebord og juleshopping er to utfordringer. Vi har nettopp hørt og sett «Black Friday» hvor handlende går amok. I desember stjeles det for store summer i de forskjellige butikker i kjøpesentrene.

Det er en utfordrende måned for vektere. Dere er de som må stå i første rekke uansett om det er på utested eller i kjøpesenter. Dere må holde orden på køen så det ikke oppstår skader, men også for å unngå at noen sniker seg foran andre. Dere er ansvar for rettferdigheten og orden der og da.

Alkoholen bedøver, sløver og gjør at den enkelte handler irrasjonelt. Det er kaldt og folk er utålmodige. Dere møter en ny type gjester som ikke kjenner kodeksen i dagens uteliv. Det vil kunne føre til konfrontasjoner og slagsmål som igjen krever mye av den enkelte. Politiets kapasitet er sterkt begrenset noe som gjør at dere kan ikke regne med rask assistanse.

Dere skal ha kontroll på situasjonen og dere må gjøre det rette. Det er viktig å huske det elementære. Alt du gjør blir vurdert med kritisk blikk i ettertid!

Grunnregelen er alltid, vær høflig og rolig, unngå å hisse deg opp, men samtidig grip inn om du eller andre blir utsatt for vold.

Er vilkårene tilstede, har du lov til å pågripe?

Har du selv sett det som angivelig har skjedd?

Tenk før du handler!

Vær nøytral og ikke ta parti!

Husk hva du har lært om nødverge –  bruk aldri mer makt enn det som er nødvendig!

Husk at du kan pågripe en person som du ser gjør en alvorlig straffbar handling. Er noen i ferd med å skade deg eller andre har du rett til å hjelpe til.

Noter eller skriv ned det som har skjedd, eller lese inn detaljene som er nødvendig. Husk hva du har lært. Dokumentasjonen eller rapporten du skriver er et viktig hjelpemiddel når du må forklare deg om hvorfor

En vekters hverdag

En vekters hverdag

Vekterne i vårt land
I Norge er det over 14000 vektere i hel og deltidsstillinger. Antall vektere har vært økende de siste årene. Vektere utfører i dag mange viktige samfunnsoppgaver som tidligere lå under politiet. Vi ser at det er et politi som sliter med kapasitetsproblemer, selv om de får stadig flere ressurser. Antall politifolk som går fotpatrulje og prater med folk i gaten er i dag en sjeldenhet sammenlignet med for ti år siden. Vekteren har fått en viktig rolle i bybildet, men med sterkt begrensede fullmakter og ressurser i forhold til politiet.

(mer…)

Gode råd for en tryggere reise

Hoppe-pa-tur

Kato-Stokkan1Du skal føle deg trygg, enten det er en HOPPE-PÅ-TUR til syden eller en forretningsreise til Afrika. Kato Stokkan hos Sikkerhetsakademiet har lang erfaring med reiser til utlandet, både i forbindelse med sitt internasjonalt sikkerhetsarbeid for FN og andre virksomheter i utallige land verden over. De fleste av stedene har det vært og er sikkerhetsmessig utfordrende å leve.

(mer…)

Vi bruker informasjonkapsler. Ved å navigere videre på nettsiden aksepterer du bruken av disse. Mer informasjon

Vi bruker informasjonkapsler på nettsiden for å kunne gi deg relevant innhold. Ved å bruke denne siden og relatert innhold godtar du bruken av informasjonskapsler med hensyn til analysering, tilpasset innhold og annonser. Ved å navigere videre på nettsiden aksepterer du bruken av "cookies". Sikkerhetsakademiet bruker informasjonskapsler (små tekstfiler som plasseres på enheten din) og lignende teknologier for å kunne tilby tjenestene våre og for å hjelpe til med å samle inn informasjon. Teksten i en informasjonskapsel består ofte av en rekke tall og bokstaver som entydig identifiserer datamaskinen din, men den kan også inneholde annen informasjon. Google identifikatorer er plassert på nettsiden for å kunne gi Sikkerhetsakademiet informasjon om hvordan vi kan tilpasse nettsiden bedre.

Lukk